Sortida Seixentera












Dissabte passat FANS organitzà la “SORTIDA SEIXANTERA”, una excursió com les d’abans, amb molt bon humor, on tothom es portà la carmanyola i tots els estris de pic-nic pel dinar. Aquesta vegada la sortida ha sigut al Parc Fluvial del Llobregat i al Mercat de Música Viva de Vic.


















El primer punt va ser el museu de la Colònia Vidal a Puig-reig. Una visita guiada i teatralitzada en exclusiva per a la gent de FANS. 

Només d’arribar ens donà la benvinguda un personatge que donava vida a una antiga treballadora de la colònia, anomenada, Remei. Ella i el seu marit, en “Jepet”, foren els guies de tota la visita, que s’inicià amb un esmorzar típic de l’època, on no hi va faltar el pa amb vi i sucre.



La visita s’inicià amb una passejada per les dependències de l’antiga colònia, ara convertida en un museu, un recorregut de més de dues hores, que ens va permetre copsar com es treballava i com es vivia en una colònia industrial de principis de segle. La visita va ser molt interessant i, interactiva, amb intercanvi de comentaris divertits, i sempre amb molt bon humor entre els guies, que interpretaven a la perfecció el paper d’antics ocupants de la colònia, i els FANS, que érem els seus convidats. 










Ells ens mostraren les seves vivències a través d’espais com els seus habitatges, els safareigs, la biblioteca, l’escola, etc. i finalment el conjunt industrial de com es treballava a la fàbrica, i la tecnologia que feien servir.






























En definitiva, la realitat d’un moment històric de cabdal importància per la història contemporània del nostre país i la seva industrialització. 













Cal Vidal és un testimoni molt valuós de com eren i com es vivia a les colònies industrials del Llobregat; és un museu a l’aire lliure, fonamental per entendre com vides senceres van girar al voltant de l’aprofitament de la força de l’aigua per moure la indústria tèxtil del país.


























Per acabar la visita i sota els arbres de la plaça de la Colònia, tingué lloc el dinar “SEIXANTERO” de FANS, amb taules i cadires portades de casa i, per menjar, no va faltar l’“ensaladilla russa” i la carn “arrebossada” com es feia els anys seixanta, així com el “termo” de cafè....i  ratafia de Cal Russet...






























































Tot seguit tingué lloc la visita a La Torre de l’Amo, a Viladomiu Nou. Un centre d’interpretació dedicat a explicar una part de la història de les colònies tèxtils. Un recorregut per les estances d’un edifici centenari que va ser la residencia de la família propietària de la colònia on, mitjançant un àudioguia, ens transportà a les vivències dels amos i treballadors a l’estiu del 1910, en aquell mateix edifici.

































A mitja tarda, i tal com era previst, els FANS arribàvem a Vic per assistir durant una bona estona al Mercat de Música Viva que, com sempre, és una festassa de música de tot tipus i per tots els carrers de la ciutat.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada